Diensten

Ontwerp en aanleg

Zonder tuin ontwerp is een goede tuin aanleggen vrijwel onmogelijk.

Nadat u een afspraak heeft gemaakt zal Will Bruins u ontvangen op zijn kantoor (of hij komt langs) en uw wensen inventariseren.

Hij zal dan toetsen of uw wensen haalbaar en inpasbaar zijn in uw omgeving en woonsituatie. Tevens zal hij creatieve ideeën en oplossingen aan u voorleggen naar smaak en stijl. Will Bruins vindt het belangrijk dat tuin en woning met elkaar harmoniseren, mits het een stijlwoning is die dat verlangt. Vaak geeft een bouwstijl al ongeveer aan welke smaak u heeft en wordt deze stijl (smaak) doorgevoerd in het tuinontwerp.

Ook het interieur is een belangrijk houvast voor hem.

Het tuin ontwerp wordt voor aanleg goed doorgenomen met de hoveniers.

Het ontwerpen van een Japanse tuin vraagt om een andere benadering. De stijl van de woning is dan niet zo belangrijk meer. Het ontwerpen van een Japanse tuin heeft meer te maken hoe de tuin ongeveer wordt ingedeeld dan dat het een officieel matenplan is. Vooral de traditioneel symbolische indeling is belangrijk in deze stijltuin. De rest hangt vooral van "HET MOMENT" af. Het bewuste 'moment' heeft te maken met zonstand, lichtval, glooingen, zichtlijnen etc. die onmogelijk zijn in te schatten tijdens het ontwerp. Teveel ontwerpers die onderschatten dat zij over deze kwaliteiten beschikken gaan hier de fout in. Het is onmogelijk om een ontwerp los te zien van aanleg. Het één kan niet zonder het andere. Vandaar dat Will Bruins zowel het ontwerp doet als de uitvoering.

Vooral de laatste jaren wordt de Japanse tuin zonder ontwerp aangelegd. Dit is een zeer gedurft concept. De klant heeft in eerste instantie ook moeite met deze manier van werken. Echter na de stap genomen te hebben is er nog niet een klant teleurgesteld. Deze spontaan aangelegde Japanse tuinen geven iets extra's. Overigens wordt de klant per dag op de hoogte gehouden van de plannen. Er is ook veel meer contact met de klant zodat u nog meer betrokken bent met uw tuin.

 

 

Tuinconsult

Ik mis iets maar ik weet niet wat in mijn Japanse tuin. Een veelvoorkomende vraag die gesteld wordt aan Will Bruins. Vaak zijn deze tuinen aangelegd door de opdrachtgever zelf of uitgevoerd door een lokale hovenier die deze zeldzame kennis niet beheerst. Logisch dat u iets mist, immers het is een vorm van kunst. Een onderschatte kunst die eeuwen stand heet kunnen houden door perfectie van de Japanse tuinmeesters.

Voor deze mensen houd Will Bruins consult aan huis. U maakt dan een afspraak met hem en hij zal u Japanse tuin komen bezichtigen. Bijna in alle gevallen kan hij wel zien waar het fout gegaan is. Soms is dat simpel op te lossen door hier en daar wat te wijzigen maar het komt ook voor dat de gehele Japanse tuin op de schop moet. “Ik kom soms schrijnende omstandigheden tegen. Vooral bij mensen die behoorlijk geinvesteerd hebben in hun Japanse tuin en ervan uitgaan dat de lokale hovenier hun ideeen wel kan uitvoeren, maar achteraf de mist ingaan” als Will Bruins.

De oorzaakt ligt ook in de schaarste op de markt wat betreft deskundige uitvoerders. Voor het aanleggen van een Japanse tuin is nu eenmaal een specialist nodig.

Herkent u zich in dit verhaal ? Neem dat contact met hem op voor een afspraak.

 

Tuinonderhoud

Onderhoud van uw tuin is zeer belangrijk. Door goed onderhoud geeft u uw tuin een langere levensduur. Om een tuin goed te kunnen onderhouden is gedegen kennis nodig. Welke planten / bomen / heesters / struiken moeten worden gesnoeid, hoe moeten ze worden gesnoeid en wanneer ?

Wij hebben die kennis in huis. Al jaren hebben wij ervaring in het onderhouden van tuin voor zowel particulieren als bedrijven. Naast het uitvoeren van onderhouds werkzaamheden geven wij ook advies.

Ook uw recreatie woning of vakantiehuis kunt u gerust toevertrouwen. Als u aan vakantie toe bent is het toch prettig dat de tuin er verzorgt utiziet? Doordat wij geregeld uw tuin komen onderhoud is er nog sprake van controle van uw bezit.

Wij verzorgen ook voorjaarsbeurt en / of najaarsbeurt. Voor zowel bedrijven als particulieren stellen wij onderhouds contracten op voor het gehele seizoen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld aleen het grasmaaien of borders uit te steden.

 

Vormboom (bonsai) snoeien en leiden

In een Japanse tuin hoort de vormboom of ook wel bonsai genoemd thuis. Door de kronkelige snoeivormen gaven de Japanners deze bomen een zo oud mogelijk uiterlijk. Het werk de indruk dat deze bomen door weer en wind gevormd zijn. Deze vormknst vraagt inzicht en durf van de snoeier. Japanse leerlingen in de vormsnoei zijn worden 6 tot 7 jaar onderwezen voor ze ook maar een boom hebben gesnoeid. Momenteel zijn er veel soorten vormbomen op de markt waaronder ook ordinaire inheemse conifeersoorten. Deze zien we liever niet in de Japanse tuin. De echte Pinus soorten en Taxus vormen hebben de voorkeur.

Doordat deze bomen erg kostbaar zijn vraagt het om een zorgvuldig onderhoud. Veelal durft de eigenaar deze boemen ook niet te snoeien maar laat een hovenier komen. Helaas heeft deze hovenier vaak wel de kennis van snoeien maar mist hij het verwantschap met de boom.

Om nu te voorkomen dat alle vormbomen in Europa zullen verdwijnen geft Will Bruins snoeibeurten door geheel Europa. Ook geeft hij bemesting en vormt hij de bomen verder. Het gevolg is dat er een constante gezonde boom blijft die samen met u oud kan worden.

 

Japanse theehuizen

Een van de kenmerken van de Japanse theetuin in Japan zijn de theehuizen. Deze Japanse theehuizen zijn minutieus en op detail gebouwd. Meestal zijn ze ook vrij groot en worden er nog steeds traditionele theeceremonies gehouden.

Voor de westerse wereld zijn de Japanse theeceremonies van geen belang omdat we de Japanse cultuur er achter niet begrijpen. De Japanse theehuizen op zichzelf zijn wel aantrekkelijke bouwwerken die gezien mogen worden. In Nederland zijn bijna geen bedrijven die deze Japanse theehuizen bouwen. Voor de liefhebber van Japanse tuinen hebben we besloten om deze japanse theehuizen per 2007 te gaan bouwen omdat het een grote affiniteit heeft met onze specialiteit: Japanse tuinaanleg. We zien het als een toegevoegde waarden.

Het is in eerste instantie de bedoeling dat de Japanse theehuizen per adres en smaak van de afnemer wordt gemaakt.

Tevens gaan we gebogen Japanse bruggetjes en Japanse poorten bouwen. Voor meer foto's klikt u naar het fotoboek Japanse tuinen.

 

 

 

 

 

 
Copyright © 2021. www.japanse-tuinen.com.