Aangelegde tuin

 

Japanse tuin realisatie 2008 Fam. Janssen, Harkstede (GR)

Fam. Janssen had in hun vorige woning al een oosterse tuin ingericht. Via de website zijn ze in contact gekomen met Will Bruins. Hoewel Will's werkwijze en vestigingsplaats nogal wat vraagtekens opwierp waar met name gestruikeld werd over het feit dat er geen tuinontwerp gemaakt zou worden hebben zij na het zien van een andere door hem gerealiseerde Japanse tuin het moedige besluit genomen om akkoord te gaan met zijn werkwijze.

Will ziet zijn afwijkende werkwijze in overeenkomst met een beeldend kunstenaar. Deze zal zich ook laten inspireren en leiden door het steen waar ie op dat moment meer bezig is.

Alle foto's zijn door de zeer tevreden Fam. Janssen gemaakt en beschikbaar gesteld.

 

Vooraanzicht van de tuin, er is gestart met het grondwerk.

 


 

 

In de tuin worden hoogte verschillen gerealisseerd welke heuvels moeten symboliseren. De heuvels worden zorgvuldig toegepast met de hand en puur op gevoel.

 


 

 

Toegepaste materialen zijn zorgvuldig uitgezocht. De blauwe stenen zijn toegepast omdat uit de vorige tuin ook stenen zijn meegekomen. De bruine stenen zijn dezelfde stenen die in de schanskorven zijn gebruikt. De schanskorven waren al aanwezig voordat Will met de tuin begon.

 


 

 

Vanuit een 'droge' waterval ontstaan een symbolische rivier die door het landschap trekt.

 


 

 

Vanuit een 'droge' waterval ontstaan een symbolische rivier die door het landschap trekt.

 


 

 

Zorgvuldig toegepaste beplanting uitgezocht na het ontstaat van het 'landschap' met als thema het bekrachtigen van de 4 seizoenen. Er is een 'mosvervangende' bodembedekker gebruikt.

 


 

 

Tuin is in het najaar aangelegd. Deze foto is van het 1e voorjaar.

 


 

 

Tuin is in het najaar aangelegd. Deze foto is van het 1e voorjaar.

 


 

 

Bijschrift

 


 

 

Al resultaat in de 1e zomer. De bamboe is goed aangeslagen na een koude winter. De bamboe heeft als taak de privacy te waarborgen

 


 

 

Zomer

 


 

 

Zomer

 


 

 

Resultaat na een goed halfjaar

 


 

 


Na (en voor) de Fam. Janssen zijn er verschillende projecten op de zelfde wijze aangepakt. Het grote voordeel is een spontanere tuin waar maximaal gebruik wordt gemaakt van lichtinval en ruimtelijk inzicht. Voor twijfelaars is het altijd mogelijk een ontwerp te laten maken dat overigens in de praktijk weer kan afwijken.

 
Copyright © 2017. www.japanse-tuinen.com.